27 Ağustos 2013 Salı

Bebek beşiğine yatak seçimi, zor iş!




Bebeğiniz için tüm hazırlıkları yaptınız. Odası neredeyse hazır. 1 yaşına kadar giyeceği kıyafetlerden süt sağma makinenize, bebek oyun halısından ona en uygun mobilya seçimine kadar herşey tamam. Ancak malesef ufaklık bu odayı en az altı malesef kullanamayacak. Altıncı aya kadar siz onu odanızda misafir etmek durumundasınız. 9 ay karnınızda taşıdınız 6 ay odada misafir etmek zor olmasa gerek!
Bunun için odada yanınızda yatırabileceğiniz ve gece süt vermenizi de kolaylaştıracak bir beşik odanız için şart hale geldi. Beşik seçimi de en az bebek odası seçimi kadar önemli. Gerçek ahşap olanları tercih edin.  MDF ya da sunta olmamalı. Piyasadaki pek çok genç odası markasını araştırırsanız hepsinin MDF yani ahşap tozundan elde edilen bir malzeme, hatta onun daha alt kategorisi olan suntadan yapılan ürünler olduğunu anlamanız sizi şaşırtacak. Türkiye'de çok az sayıda gerçek ahşaptan bebek odası yapan yer olduğunu anlamam bu araştırmaların sonunda oldu. Örneğin 29 tane çocuk odası mağazasının bulunduğu MODOKO Mobilyacılar Sitesi'nde yüzde 100 ahşap çalışan sadece bir mağaza olması sizce de şaşırtıcı değil mi? MASKO için de durum aynı. Bunun dışında birkaç tane de fiyatları 10 bin eurolardan başlayan ithal bebek odası satan lüks mağazalarda bulabileceğiniz seçenekler var. Bu arada yerli olanlarda da fiyatların 5 bin 500 TL'den başladığını hatırlatmak isterim.
Mothercare'de satılan bu beşik ahşaptan ve 259 TL
Bebek beşiği konumuza geri dönecek olursa piyasada ahşap beşik bulmak ahşapbebek odası bulmaktan daha kolay. Beşikler daha küçük olduğu ve daha az ahşap kullanıldığı için sanırım. Örneğin Mothercare markası kayın ağacından beşikler satıyor. Aynı şekilde Masko MODOKO gibi yerlerde de bu beşikleri 500 TL'den başlayan fiyatlara bulabilirsiniz (Mothercare'de ise fiyat 259 TL)


Modoko'da satılan yuvarlak hatlı bu beşik ise
550 TL'den başlıyor






Bebek 3 cm'lik süngerde nasıl rahat eder?


Ancak iş, ahşaptan sağlıklı bir beşik almakla kalmıyor. Eğer siz de bebeği için en iyisini düşünen detaycı bir anneyseniz o beşiğin içine yenidoğan bebeğinizin en rahat edeceği bir yatak almak istiyorsunuz. Gelin görün ki yatağınızı ister bu markalardan alın isterseniz piyasadaki diğer yerli mobilyacılardan içine verdikleri yataklar beşiğe verdiğiniz paraya değmiyor. Çünkü bebeği asıl rahat hissettirecek olan şey konforlu bir yatak. Piyasada satılan beşikler için mutfağınızda bulaşık süngerinden hallice süngerler konuluyor. Bu süngerlerin kalınlıkları ise 3 santimden başlıyor. Şaka gibi. Bebek omurgasına zarar vermek için daha kötüsü düşünülemezdi. Hele de yeni doğan bir bebeğin anne karnına en yakon ortamı aradığı bir dönemde.

Lateks mi, vicso mu, pamuk mu?

Hemen başlıyorum araştırmaya. İyi bir bebek yatağı nasıl seçilir. Öencelikle internetteki tüm bilgiler kafa karışırıcı. Annelerimizin bizi büyüttüğü ve artık nesli tükenen torgancılara doldurtulan pamuklu yataklar artık tercih edilmiyor. Bunun nedeni pamuğun bir süre sonra vücudun şeklini alması yani ergonomik olmaması. Yün yatakları ise saymıyorum bile. Her ikisi de belli bir süre sonra bebeğin vücut şeklini aldığından omurgayı desteklemediği belirtiliyor. Uzmanlar da aynı görüşte. Ancak piyasada hala bir yanı yün bir yanı pamuklu yataklar satan firmalar var. Ancak buradaki fark kullanılan pamuğun sıkıştırılmış pamuk olması. Bu da yatağın şekil almasını önlüyor. (Fiyatları 350 TL'den başlıyor) Pamuk yatakların yerini bir dönem Visco yataklar almıştı. Visco pamuğa göre daha ergonomik yapısıyla tercih edilmişti. Ancak artık onun da yerini Lateks yataklar aldı. Lateks kauçuk ağacının sütünden elde edilen bir ürün. Bu süt süngerin üzerine dökülerek omurga için, özellikle de hassas bebek omurgası için en ideal yatış ortamı hazırlıyor. Ben de araştırmalarım sonunda bunu öğrendiğimde aldığım pamuk-yün yatağı - özel ölçülerle üretilmesine rağmen- değiştirilmesini talep ettim ve değiştirdim. Bunlar sadece piyasadaki markaların temsilcilerinin görüşleri. Ne kadarı doğru bilmiyoruz. Annelerimize bunu anlattığımızda "Biz sizi pamuktan yatakta yatırdık da omurganız mı bozuldu" diyorlar. Haklılar da. Ancak insan bu detayları öğrenip de hassaslık etmeden duramıyor.Seçim size kalmış.

Ölçüler standart
Beşik yatağına gelince. Piyasadaki tüm firmalar lateks, visco ya da pamuk yataklar 60*120 70*140 gibi standart ölçülerde yapılıyor. Aldığınız beşikler için 40*90 gibi standart ölçülerin çok dışında. Başlıyorsunuz teker teker yatak firmalarını aramaya ve özel ölçü yapabilir misiniz diye sormaya. Hemen hemen yarısına yakını özel ölçü  çalışıyor. Ancak gelin görün ki çalıştıkları bu yatakların kalınlıkları bebek beşiği için uygun değil. Beşikler ortalama 30- 35 santim derinliğinde. Bebek yatakları ise 12 santimden başlayarak 20 santime çıkıyor. Bu da minicik beşik içinde bebeğinizin havada yatması anlamına geliyor. Malesef ki hiçbiri yatak kalınlığına dokunamıyor. Çünkü bu kalınlıklar standart. Ayrıca yatak boyunu değiştirenler de normal bebek yatağı fiyatlarının üstüne (350 TL'den başlıyor demiştik) 100 TL'den başlayan kesme ücreti talep ediyorlar. Yani 259 TL'ye aldığınız beşiğin içindeki yatağın fiyatı astarını aşıyor.
Ha bu arada White& Soft gibi size pamuktan özel bebek yatağı üretmeyi kabul eden, (hem de bebek beşiği için uygun 5*8 santimlerde çalışmayı kabul eden) firmalar da var. Ancak bu 'el kadar' yataklar için istenen fiyat 500 TL'den başlıyor.

Gördüğünüz gibi minicik bir bebek yatağı başa böyle bir iş açabiliyor. İnternetten araştırmalara devam ettiğimde Babyfox, Bebefix gibi markaların pyun parkı yatağı denilen şilte yataklarıyla karşılaşıyorum. Umudum artıyor. Hem ölçüleri beşik ölçülerine yakın hem kalınlıkları ideal hem de fiyatları (35-40 TL'den başlıyor) Gelin görün kü onlar da poliüretan süngerden yapılıyor üstüne de yüzde 100 pamuklu kılıf geçiriliyor. Kafa karışıklığım hat safhada. Bebeğimin en azından ahşap üstünde yatmaması için şimdilik böyle bir model satın aldım.


Anne karnında gibi rahat mı?
Gelin görün kü bundan sonra neyle karşılaştım. İnternet üzerinden Marsilya'da bir devlet hastanesinde prematüre bebekler için bir pedagog tarafından geliştirilen, anne karnındaki pozisyona en uygun ortamı sağlaması nedeniyle bebeklerin gelişime olumlu katkı sağladığı iddia edilen bu nedenle 0-4 aylık normal bebekler için de üretilen özel bir bebek yatağı.

Fransa'dan ithal edilen Cocoonababy yatağının
ilk 4 ay anne karnındaki rahatlığı sağladığı iddia ediliyor
Beşik içine koymak için yine kalın 19 santim kadar. Ancak gerçekten böyle bir iddiası varsa denemeye değer mi? Cocoonababy adlı bu ürünü denemek istiyorum. Fiyatı ise prematüre bebekler için 370 TL, normal yenidoğan bebekler için olanıysa 450 TL.


Bir bebek yatağının bu kadar kafa karıltıracağı ve yaklşık bir aya yakın bir zamandır kafamı kurcalayacağı bebek sahbi olmayı düşünmeden önce tahmin edeceğiniz gibi aklımın ucundan bile geçmezdi. Hatta biri yanımda böyle bir konuşma yapsa gülerdim. Ama gelin görün ki annelik çok farklı bir duygu. Bebeğiniz için herşeyin en iyisini yapmak istiyor ve şartları zorlamayı göze alıyorsunuz. Tek düşündüğünüz onun sağlığı ve rahatı oluyor. Cennet sanırım gerçekten annelerin ayakları altında.