17 Kasım 2013 Pazar

Farklı kültürlerin bebekleri nasıl büyüyor?


Bugün kanallar arasında gezerken MovieSmart’ta ilginç bir filme rastladım. Belgesel demek daha doğru aslında. Önce adı ilgimi çekti: Bebekler. Daha sonra belgeseldeki kareler. Filmin başrollerinin sevimliliği de ilgi çekmeyecek gibi değil. Namibyalı Ponijao, Japon Mari, Moğolistanlı Bayar ve Amerikalı Hattie.  Dört farklı kültürden bir yaşında dört bebek. Her biri dünyanın farklı coğrafyalarında dünyaya geliyor ve farklı yöntemlerle bütüyülüyor. Amerikalı Hattie annesiyle bebek yogası kurslarına giderken Namibyalı Ponijao inekler ve keçiler arasında doğal bir ortamda büyüyor.




Belgeselde hiçbir bebeğin hayatına müdahale edilmiyor. Bebeklerin bir yılı onların doğal ortamında film ediliyor. Hatta öyle ki kocaman tasta banyo yaparken arkadan gelen keçi tasın içinde suya dalarak bebeği rahatsız ediyor. Annesi görüp keçiyi kovalıyor. Annesi görmese kameraman dokunmayacak bile. Moğolistanlı Bayar’ın oyuncağı keçiler. Onların arasında oynuyor, ayaklarına dolanıyor.  Belgeselde bebek seslerinden başka konuşma yok. Herhangi bir sözlü mesaj verilmiyor. Bana göre verilen mesaj ise farklı kültürlerde bebekler farklı şekilde yetişiyor. Hepsi iyi ya da kötü bir şekilde büyüyor. Onların karakterlerine yön veren şey içinde yaşadıkları ve zamanla bir parçası oldukları kültür ve aileleri. Vakit bulursanız Babies filmini mutlaka izleyin.

14 Kasım 2013 Perşembe

Bebeğiniz ayak izini bu tarifle saklayın

Hamur yumuşakken ayağını bastırdığınızda böyle bir izi kolaylıkla alabilirsiniz

 Hepimiz bebeklerimiz doğduklarında bir an evvel büyümelerini isteriz. Büyümeye başladıklarında da 'Keşke hep bebek kalsadılar' sözleri hemen hemen her annenin dilindedir. Bu zamanlarda onların bebeklik fotolarına bakar, saklanan küçük kıyafetleri sever, onlardan izler ararız. Böyle zamanlarda modern annelerin imdına bebeklerin el ve ayak izlerinin saklanabileceği hamur kalıpları yetişiyor. Şimdiki anneler bebeklerinin el/ayak izlerini bu kalıplarda saklayarak odalarına asıyor. Bebek mağazalarında satılan bu kalıpların fiyatı 25 ile 55 TL arasında değişiyor. Ancak marifetli anneler evde yaptıkları hamur kalıplarıyla bebeklerinin ayak izlerini bir ücret ödemeden saklamanın yolunu buldu. Üstelik tek ihtiyacınız olan şey su, tuz ve un.

HAMUR KALIBI

1 FİNCAN UN
1 FİNCAN TUZ
YARIM FİNCAN SU


BEBEK HAMURU NASIL YAPILIR?
Hamur için gerekli malzemeleri bir kapta kulak memesi kıvamına (bu tartışılmaz bir kıvamdır:)gelinceye yoğurun. Daha sonra hamuru bir alüminyum folyo ya da streç film üzerine koyacak çok bebeğin ayak ya da el izine yetecek kadar, büyük olmayacak şekilde açın. Ardından bebeğiniz el/ayağını hamurun üzerine bastırın. Bebeğin ayağını sıkıca bastırmanıza gerek yok. Ayağını tutup hamuru ayağa bastırabilirsiniz. Ardından hamuru balkonda ya da açık bir havada kurumaya bırakın. İşte bebeğinizden size hatıra kalacak minik patilerin tarifi bu kadar kolay.



Hamur kuruduğunda ise bu şekilde kumda yürümüş bir ayak izi görünümüne kavuşuyor

İsterseniz bebek mağazalarında ve internette satılan bu hamur kalıplarıyla da ayak ve el izini saklayabilirsiniz. Ancak gerçek hamur kadar başarılı sonuçlar alınamayabiliyor

 

12 Kasım 2013 Salı

Hamile çantasının olmazsa olmazları







Heyecanla dolu o gün yaklaşırken anne adaylarını bir hazırlık telaşı sarar. Evde bebek odası, kıyafetleri ve eşyalar gibi hazırlıklar tamamlanmamış olabilir. Ancak her anne adayının en az bir ay öncesinde hazır bulundurması gereken 'hastane çantası' hamilelerin olmazsa olmazlarından. Acil bir sancı anında kapı önünde ya da araba bagajında durması gereken bu çantada bulunması gerekenlere dikkat edin.Aman bir şey atlamayın. Hem anne adayları hem de bebeğiniz için çantanızda bulunması gerekenler listesine göz atın:  


Anne adayı için

2 tane boydan gecelik ( Göğüs kısmı düğmeli ya da kolay açılabilen olmalı)
Sabahlık
5-6 adet lohusa kilodu
Emzirme sütyeni
Kağıt havlu
Diş macunu
Bir paket ped (yoğun günler ya da gece için olanlarından)
Sağlam, su geçirmeyen terlik
Makyaj yapacaksanız makyaj malzemeleri
Nemlendirici

Bebek için

 Kısa-  uzun kollu bodyler (tercihen alttan çıtçıtlı olanlar)
Hastane çıkışı - yedek kıyafet
Bir paket bebek bezi  (2-5 ya da 3-6 kiloluk yenidoğan bezleri)
Pamuk ve su ve bir kap (Yenidoğanların altını temizlerken ıslak mendil tahrişe sebep olduğundan kullanılmamalı İlk aylarda su ve pamukla temizlik tercih edilmeli)
Bebek için cam kap ve çay kaşığı (bebek ememezse kaşıkla vermen gerekirse diye)
Pudra kullanmak yok ( Pudra yerine en az yüzde 10 çinko oksit içeren pişik kremi kullan)
Bebek çarşafı ve bebek alt değiştirme bezi

4 Kasım 2013 Pazartesi

Umutlar gerçek oluyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Acıbadem Sağlık Grubu “Ailelerin Umut’larını gerçeğe dönüştürecek. Başlatılan sosyal sorumluluk kampanyasıyla hedef 2 bin 500 çifti tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi yapmak.
Bakanlık tarafından tespit edilecek 2 bin 500 ailenin, konaklama masrafları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanacak, tüm tedavi giderleri ise Acıbadem Sağlık Grubu tarafından üstlenilecek.
Daha detaylı bilgi için http://www.umutlargercekoluyor.com