1 Mayıs 2014 Perşembe

Egzama ve mısır nişastası mucizesi


Bir annenin atopik egzamayla imtihanı - 2

 

 
Evet yanlış duymadınız: Mısır nişastası. Bebeklerde atopik egzama tedavisinde özellikle de bebeklerden çok anne-babaları sinir eder kaşınma sorununa bibebir çözüm. Daha önce bu sayfadan bebeğimdeki egzama problemini paylaştığımda birçoğunuz geçmiş olsun dileklerinizi ve güzel mesajlarınızı ilettiniz. Öncelikle hepinize teşekkür ediyorum. O süreçten sonra yaşadıklarımızı ve iyiye giden egzamamız hakkında detaylı bilgi vermek istiyorum. Eminim bu problemi yaşayan birçok aile var ve ne yapacaklarını bilmeden o doktor bu doktor koşturuyorlar.

Biz de tam öyle yaptık. İlk olarak doktorumuzu değiştirdik. İnternet üzerinden yoğun araştırmalarım sonunda Prof. Dr. Orhan Baransü’ya ulaştım. Kendisinden randevu alıp hemen gittik. Herkes ‘Profesör farklı’ dediJ  O da aynı bir profesör gibi bebeğimin daha üstünü soymadan ‘gerek yok, ileri bir egzama vakası’ diyerek teşhisi koydu. O noktada kendi kendime ‘Yok bundan da hayIr gelmeyecek, daha egzamaları görmedi, eliyle, mikroskobuyla incelemedi bile’ dedim. ‘Bebeği soymanıza gerek yok’ diyerek masasına geçti. (Ne yalan söyleyeyim, o anda ‘Hemen başka bir doktor bulmalıyım’ dedim) Söze ilk şöyle başladı: Kocakarı ilacı diyebilirsiniz ama bebeği akşamları mısır nişastalı suda yıkayacaksınız. Hah dedim tam çattık. Biz daha iyi bir doktor diye profesöre geldik, o bize ‘kocakarı ilacı’ndan bahsediyor.( Aslında mısır nişastalı suda banyo uygulamasını internette okumuş ama bu yöntemi bebeğimde denemek istememiştim.) Ama nereden bileyim aylardır aradığım çözümün mısır nişastası gibi marketlerde 2.5 TL’ye satılan bir üründe olacağını. Oysa ben ne kortizonlu kremler, ne alerjik damlalar kullandımJ

Ardından Prof. Dr. Baransü, şimdiye kadar kullandığımız bize önerilen kuru cilde en yağlı kremler sürme gibi tüm ezberleri silip atacak şeyler anlattı. Kortizonlu krem yerine kortizonsuz Core Satin isimli bir krem verdi( Aslında bu kremin pembesi bebeklerde uygulanıyormuş. Ancak Eylül’ün durumu biraz ilerlediğinden bize yetişkinlerde kullanılan turuncu kremi verdi) bu kremi kaşıntının olduğu zamanlarda uygulamamızı önerdi. Bunun dışında cildini her gün en yağlı kremlerle nemlendirmek yerine Linola adı verilen lanoik asit içeren bir nemlendirici krem verdi. Bunu da sabah-akşam günde iki kez kullanıyoruz.

İnanın mısır nişastalı ilk banyo suyundan sonra kızımın egzama kaşıntıları hafifledi, gece uyanmaları düzene girdi bir hafta sonunda kaşıntı kalmadı. Kremler de cildi oldukça nemlendirerek iki hafta en fazla bir ay içerisinde eski ‘bebek cildimize’ kavuşmamıza yardımcı oldu.Egzama her an yeniden tekrarlayabilir tabi. Ancak en azından nasıl başa çıkacağımız konusunda bir bilgimiz var.

Çareyi doğru yöntemlerde ve doğru ellerde aramak etkili bir tedavide şart. Siz siz olun kocakarı ilaçlarını da yabana atmayın derim. Tabi tüm egzama vakaları ve bebeklerin ciltlerinin hassasiyeti de farklı. Bu yöntemi kendi kendinize uygulamayın( Belki benim bebeğime iyi geldi ama sizinkinde başka bir tedavi etkili olacak. Dolayısıyla bu açık bir reçete değil) Ancak bu yöntemi doktorunuzla paylaşarak ve onun fikrini alarak ilerleyebilirsiniz.