28 Şubat 2016 Pazar

Çocuğunuz iki yaşını geçtikten sonra sosyalleşme ihtiyacı da artıyor. Biz bunu düşünerek uzun zamandan beri haftada bir-iki gün oyun grubuna devam ediyoruz. Evde çocuklarla vakit geçirmek çok zor oluyor. Dikkatlerinin bir oyuna en fazla 20 dakika olduğunu dikkate aldığımızda sürekli aynı oyuncaklarla oynamak ya da aynı yerlerde vakit geçirmek onlar için çok sıkıcı olabiliyor. Bizim için de tabi. İstediğiniz kadar evde yeni bir aktivite yapmaya çalışın özellikle de evde olan anneler için soğuk kış günlerinde hem temiz hava alma ihtiyacı hem de sosyalleşmeye ihtiyacı çok önemli. Bu nedenle vakit buldukça çocuklar için keyifli olabileceğini düşündüğümüz aktivitelere katılarak onun heyecanını ve ilgisini canlı tutmaya çalışıyorum.
Bazı insanlar bunu 'görmemişin çocuğu olmuş gibi görebiliyor'. Ancak çocukların yaratıcılığının ve merakının doruklarda olduğu bu dönemleri boşa harcamamak gerekiyor.

Samba, Cha Cha, Oryantal...
Yakın zamanda, çok sevdiğim bir arkadaşım vesilesiyle 'Dance with Toddlers' etkinliğiyle tanıştık. Canım ostum Seabahat Bağbars ve onun Joimove ekibindeki arkadaşları çocuklarla ve bebeklerle dans ederek çok eğlenceli 'bir saat' vaad ediyor. Bu vaad dilekte kalmıyor, gerçekten müziğin ritmine kendinizi kaptırıp bazen çocuktan çok siz eğlenebiliyorsunuz.
Aynı bu hafta sonu Mutlu Fil Kitapevi'ndeki dansımız gibi. Amaç sadece çocuların değil anne-babaların da eğlenerek vakit geçirmesi. Eğlenerek dediysek dans ederek yani. Bir saat için rumba- cha cha , samba, bale hatta oryantale kadar birçok dans çeşidini denedik. Deneyimli Dance with Toddlers eğitmenleri çocukların eğlenebileceği materyalleri de bu dansa dahil ederek onları anne-babalarıyla birlikte dans ettiriyor. Bir saatin sonunda dans etmekten keyif almış, yorulmuş ve uykusu gelmiş çocuklar kalıyor. Anne babalar hemen onları yedirip uyutuyor, sonrasında da gelsin keyifli kahve sohbetleri.


Dance with Toddlers ekibini çok sevdik. Hafta içi ve hafta sonu birçok yerde etkinlikleri var. İnstagram sayfalarından da takip edebilirsiniz. Bir saatlik dans dersinin fiyatı ortalama 50 TL.  Biz hem çok eğlenceli vakit geçirdik, hem eğlendik. Dansa hiç yeteneği olmayan ben bile tüm o hareketleri kızımdan daha çok yapmaya çalıştım. Yapabildiğimi görünce de heveslendim, acaba bende mi dans kursuna gitsem diye başladım. Kim bilir herşey bir vesile ile başlar...

8 Şubat 2016 Pazartesi

Ortopedik mi anatomik mi?

Bir ortopedik efsanesidir gidiyor. Çocuğa alınacak ilk ayakkabının ortopedik olması yönünde çok sayıda uyarı aldım. Aman düzgün basası için ortopedik giydirin, yoksa yamuk basar düztaban olur vs.
Bir önceki yazıda paylaştığım gibi yürümeye başlamadan önce alınacak ayakkabıların ortopedik olmaması, iki parmak arasında kolayca katlanabilen yumuşak tabanlı olması gerektiği konusunda içimi rahatlattıktan ve seçimimi yaptıktan sonra sıra geldi artık güvenle yürüyen bebeğimiz için o efsane 'ilk adım ayakkabısı'nı almaya.
Bilinçli (?) bir ebeveyn olarak 'Evettt, işte ortopedik ayakkabı alma zamanı geldi' dedik. O da ne? Uzmanlar diyor ki 'Ortopedik ayakkabı ayağında sorun olan çocuklara giydirilir. Çocukların ayakları 4-5 yaşına kadar düz taban olur. Yani siz o ayağın altındaki kavisi bu yaşa kadar göremezsiniz'.
Oysa ben, kızım 3-4 aylıkken hatıra kalması için alçıyla aldığım ayak izinde onun düz taban olduğuna karar vermiştim. Şimdi anlıyorum ki bu konuda da biraz aceleci davranmışım:)

Bizim ortopedik dediğimiz ayakkabıların aslında çocuğu ayağında gözle görülür bir deforme olduğunda ya da yaşı 5-6 olmasına rağmen hala düz taban yürürse giydirilmesi gerekiyormuş. Yani öyle düzgün bazsın aman düz taban olmasın diye önceden alınacak bir ayakkabı değilmiş.

Anatomik ise ayağın anatomik yapısına uygun şekilde şekil alan ayakkabılar. Aslında tercih etmemiz gereken bu. Ama sendelemeden, tutunmadan  kendine güvenli bir şekilde yürümeye başladıktan sonra...

İlk adım ayakkabısı seçimi önemli
Ancak ilk adım ayakkabısı daha da farklı bir özelliğe sahip. İçinde ayağın o kavisi verecek bir çıkıntı olmasının yanı sıra bileği kavrayarak düz basmayı sağlayan yapıda ayakkabılara verilen ad.
Yani burada öğrendiğimiz bebekler güvenli şekilde tutunmadan kedi yürümeye başladıktan sonra ilk adım ayakkabısı, daha sonraki yıllarda anatomik ayakkabı, ayağında ortopedik bir sorun varsa da (içe basma, düz taban gibi) ortopedik ayakkabıları tercih etmemiz gerektiği.

İlk adım ayakkabılarında en dikkat edilmesi gereken nokta ise ayakkabının ayağına tam olması Yani nasıl olsa ayakları çabuk büyüyecek diye düşünerek bir numara büyük alayım demeyin. Esnek ve hafif olması kadar bileği karaması ve kaydırmadığına da emin olun. Bir de bileğini iyi karaması lazım ki düz basabilsin. Biz ilk adım ayakkabısı olarak Kifidis markasından almış ve çok memnun kalmıştık. Fiyatı 260-280 TL civarında. Oldukça pahalı denebilir.

Üç ayda bir ayakları büyüyor
Bebeklerin ayakları ortalama üç ayda bir büyüdüğünden ayakkabı seçimi önemli. Onların rahatlığından ödün vermemek için pahalı bir ayakkabı seçebiliyoruz. İlerleyen dönemlerde de birkaç kez Kifidis'ten aldık. Daha sonra Ortopedia markasını keşfettik. Bu da yerli bir marka ve tamamen anatomik ve ortopedik ayakkabılar üzerinde uzmanlaşıyor. Fiyat olarak Kifidis'in bir kademe altında. Burada da çocuk ayakkabıları 150-160 TL civarında. Ancak aynı rahatlığı v konforu bu ayakkabıda da bulabiliyorsunuz. Aslında bir de İngiltere'den tanıdığın Clarks markası var ancak bebek ayakkabılarını hiç denemediğimiz için bir şey söylemek istemem. Bunun da fiyat aralığı Kifidisle Ortopedia'nın ortasında bir yerlerde.

Minik ayaklara sağlıklı egzersizler

NOT: Fotoğraftaki bilgiler Ortopedia mağazaları tarafından hazırlanan ve kaynak olarak da Düsseldorf Üniversitesi Ortopedi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Rudiger KRAUSPE'nin gösterildiği kitapçıktan alınmıştır.
Son dönemlerde ayak sağlığına takmış durumdayız. Algıda seçicilik olacak ki etrafta içe basık yürüyen birçok insana rastlıyorum. 2.5 yaşındaki kızım için de bu konuyu araştırayım diyordum ki 'İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş' misali güzel bir bilgi elime geçti. Kızıma ayakkabı alırken aşağıda paylaştığım ayak egzersizine rastladım. Harika bir egzersiz. Büyükler için bir faydası olur mu bilmem ama küçüklerin sağlıklı ayaklara kavuşması için mükemmel bir kaynak olduğu kesin. Küçük bir kitapçık şeklnde hazırlandığı için bilgileri sizinle fotoğraflarla paylaşıyorum. Bu fotoğrafların tüm içerik bilgisi ve hakkının da Ortopedia mağazalarına ait olduğunu hatırlatmakta yarar var. Onlar da bu kitapçığı Düsseldorf Üniversitesi Ortopedi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Rudiger KRAUSPE tarafından hazırlanan çalışmadan almışlar.
Bu arada Ortopedia mağazalarında 3 yaşından itibaen tüm çocuklar ve büyükler için ayak ölçümleri yapılıyor. Çocukların ayak yapısı 3 yaşına kadar tam oluşmadığı için daha küçüklere yapılamıyor. Güzel ve yararları paylaşımları seven bizler için harika bir kaynak.