9 Ocak 2014 Perşembe

Her yaşa ayrı oyuncak


Hepimizin çocukluğunda sevdiği bir oyuncağı olmuştur. Hatta aramızda hala en sevdiği oyuncaklarını saklayanlar bile var. Bebeklerin ve çocukların en yakın arkadaşı olan ve onların hem duyusal hem de fiziksel olarak olgunlaşmalarında önemli etkisi olan oyuncakları seçerken nelere dikkat edileceğini biliyor musunuz? Bebeklik döneminden itibaren çocuğunuzun eline verdiğiniz oyuncak onun gelişimini etkileyebileceğini hiç düşündünüz mü? Bazılarımız oyalanması için bazılarımız da ‘Biraz rahat dursun da şu işleri bitireyim’ diyerek çocuğumuzu eline rastgele oyuncak verebiliriz.

Oyalansın diye değil gelişsin diye oyuncak

PAL Eğitici Oyuncak Ürün Geliştirme Müdürü Murat Üstünbaş, oyuncak konusunda çocuktan önce anne babayı eğitmek gerektiğine işaret ediyor. "Bazen çok iyi niyetle yaptığımız, çocuğumuz mutlu olsun diye aldığımız bir oyuncak, çocuğun yaş grubu ve gelişim evreleri için uygun değilse bu, çocuğun ileriki aşamalarda gelişim evrelerine de engel oluyor"diyor. Üstünbaş, özellikle 0-3 yaş döneminin çocuğun hem kişilik yapısının hem düşünce yapısının oluştuğu dönem olması nedeniyle bu yaşta alınan oyuncağın özenle seçilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bebeğimiz doğduu andan itibaren ona yakınlarımızdan ve sevdiklerimizden pek çok hediye geliyor. Oyuncaklar bunlar arasıda başı çekiyor. Bazen peluş bir ayıcık, bazen müzikli bir çıngırak. Bunları çocuğunuz eline verirken bilinçli olun. Örneğin bebeğinizin alerjisi varsa peluş oyuncakları tercih etmemeniz gerekiyor. Yine aynı şekilde 3 aylık bir bebeğin eline verilen peluş bir oyuncak da onun gelişimine pek katkı sağamayacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun gelişimine katkı sağlamak için onun yaşına uygun oyuncak aldığınızdan emin olun.

 

Her yaşın oyuncağı farklı

0-6 ay: Çıngıraklar ve müzikli oyuncaklar. Yumuşak, sıkınca ses çıkaran oyuncak ve toplar. Kırılmaz aynalar, dişlikler, parlak resimler, kumaş kitaplar, birbirine geçen plastik halkalar.

7-12 ay: Kırılmaz aynalar, dişlikler, karton bebek kitapları, kapağı açılınca içinden çeşitli nesneler fırlayan kutular, büyük tüylü oyuncaklar, itme-çekme oyuncakları.

1-2 yaş: Kırılmaz aynalar, dişlikler, karton bebek kitapları, kapağı açılınca içinden çeşitli nesneler fırlayan kutular, büyük tüylü oyuncaklar, itme-çekme oyuncakları. Bebek arabaları. Üç tekerlekli bisiklet. Legolar, küpler, içi çe geçirerek şekiller üretebileceği oyuncaklar. Yapbozlar. Rakam/sayma oyuncakları. Oyun hamuru. Basit kısa öykülerin yer aldığı kitaplar.

3-6 yaş: Küçük trenler, akülü arabalar. Renk, şekil ve resme göre eşleştirme oyuncakları. Her türlü ritim enstrümanı, piyano. Çeşitli boya kalemleri, resim kağıtları. Basit video oyunları. Oyuncak daktilo veya bilgisayar. Resimli kitaplar, alfabe kitapları, tanıdık yerleri ve kişileri anlatan kitaplar, gerçekçi öyküler.

Not: Yaşa göre oyuncaklar bilgileri PAL Eğitici Oyuncalar’dan alınmıştır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder