19 Ekim 2015 Pazartesi

Renkli rüyalar zamanı




Eylül'ün memeyi bıraktıktan sonra uyumamakta direnmesiyle ilgili yazımdan sonra şimdi iyi haberlerle karşınızdayım. Okuduğum tüm kitaplarda ve yayınlarda uzmanlar çocuklara uyku eğitimi verilmesinde hep uyku eşleşmesinden bahsediyordu. Ancak biz bunu başarabileceğimize pek inanmıyorduk 2 yaşına kadar memede uyuyan birini hikayeyle kandırmak gerçekten güç. Ancak ona sevimli hikayeleri daha sevimli daha getirip anlatmaya başladığımda kitaplar biraz ilgisini çeker oldu. Mothercare'de satılan BOBO- PAPİ -BENEKLİ ve SARMAN dörtlemesi çocuklara kitapları sevdirmek için gerçekten ideal. Çocuğunuz 2-3 yaş civarındaysa hatta daha küçük de olabilir (ancak o zaman hikayeyi anlayamıyorlar ve dikkatlerini çok çekmiyor) bu kitapları kesinlikle tavsiye ederim. Keşke bu dörtlemeye yeni kitaplar da eklense de hikayelerimiz çeşitlense. (Çünkü D&R gibi yerlerde iki yaş çocuklar için hikaye kitapları yok. Ya resimli şeyler var ya da daha büyükler için uzun hikayeler-ki bunlar dikkatlerini dağıtıyor ve sıkılıyorlar)
Yeni arkadaşlarımız BOBO- BENEKLİ-PAPİ ve SARMAN'ın hikayesi çok eğlenceli


Neyse konumuza geri dönersek kızım kitapları sevmeye başladı ve yatağa kitaplarla gider olduk. Kitapları birlikte okuduktan sonra tabi ki ilk aşamaya uyumayı reddediyor. "Anne kalkalım, odaya gidelim (salonu kastediyor)" diyerek önce bir diretiyor . Ancak daha sonra ben ondan kitabı okumasını istiyorum ya da kitapla ilgili ona sorular soruyorum (Bobo kimi bulmuş, Sarman kimden saklanmış gibi) o zaman interaktif bir iletişime geçiyoruz ve bir süre sonra ben gözlerimi kapatıp uyuyor gibi yapıp ona hikayeyi karanlıkta okuyorum. Ses tonumu daha da yumuşatıyorum ve bir süre sonra uyuyakalıyor. (Bu arada o renkli hikayelerden sonra rüyasında ne gördüğünü çok merak ediyorum. Tatlı kedi ve köpeklerle oynuyor olabilir:))

Sesli ya da müzikli kitaplar da çocuklara kitabı sevdirmek için iyi bir başlangıç olabilir

Bakalım durumumuz şimdi böyle. Bu sürece gelmemiz tabi ki kolay olmadı. Tüm hikayelerimizi alıp salona taşındığımız ve koltuk üstünde gecelemelerimiz de oldu. Ancak size tavsiye edebileceğim en önemli onu onları uyku konusunda zorlamayın. Uyku eğitimi diyerek sabahlara kadar ağlatmayın. İstemiyorlarsa diretmeyin. Her şeyin bir zamanı ve yöntemi var. Yönteminizi değiştirin, biraz ara verin ki kötü uyku deneyimlerini unutsunlar. Ama zorlayıcı olmayın. Bu onlarda kesinlikle olumsuz bir etki bırakıyor. Ben çocuğumun ağlayarak ve mutsuz uyumasından da biraz daha geç saatlerde kendi isteğiyle uyumasını tercih ederim. Öyle de yapıyorum. Siz zaten bir uyku rutini oluşturduktan sonra uykusu gelince uyuyacaktır.

Her bebek bir karakterle dünyaya geliyor ve her anne farklı bir deneyim yaşıyor. Bu nedenle bunun tek bir yöntemi yok. Ancak tek tavsiyem zorlamayın. Korkuyla değil huzurla uyusunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder