7 Nisan 2014 Pazartesi

Bir annenin atopik egzamayla imtihanı -1


Fotoğraf mumsday.com'dan alınmıştır
En korktuğum oldu. Onu korumak için odasına en çevreci duvar kağıtlarıyla kaplattım. Mobilyasını ekonomik mdf ürünler yerine doğal ahşaptan seçtim. Yüzde 100 pamuklu kıyafetler giydirdim. Çamaşır deterjanını (bebeklere özel olan) değiştirerek tamamen doğal olan sabun cevizine geçti. Ama onu atopik egzama olmaktan koruyamadım.

Çocuğunuzun cildinde önce kuruluklar sonra kızarıklıklar ardında kaşıntılar ve yaralarla devam eden atopik egzamayla tanışırsanız işe önce şu bilgiyle başlamanızı tavsiye ederim. Yoksa anne-baba olarak kafayı sıyırmamamız elde değil. EGZAMA SADECE BİR CİLT RAHATSIZLIĞI DEĞİL AYNI ZAMANDA BAĞIŞIKLI SİSTEMİ  HASTALIĞI. Ailenizde saman nezlesi ya da alerjik rahatsızlığı olan biri varsa bebeklerde egzama riski artıyor. Bende ve eşimde yok ama eşimin ailesinde saman nezlesi varL

Bebeklik egzaması da denilen atopik egzama kızım önce ciltte kuruluklar şeklinde ortaya çıktı.  Her her gün yaptığımız banyolar sonrasında banyo yağıyla nemlendirmeme rağmen cildi çok kuruydu. Sonra dizinin altında etrafı kırmızı bir halka şeklinde ortaya çıktı. O halkanın çevresi kızardı. Ardından kollarında hafif kırmızılıklar oluştu. 5. ayı dolduğunda artık ellerini rahatça kullanabildiğinde kızım bacağını kaşımaya başladı. Doktorumuz atopik egzama teşhisi koydu. İlk söylediğinde başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ama işte bazen ne kadar korumacı olursanız istemediğiniz şeyler başınıza gelir. Buna yormanın bir anlamı da var mı bilmiyorum ama oldu işte.

Doktorumuz bebeklik egzaması denilen atopik egzamanın 1,5 -2 yaşına kadar devam edebileceğini sonradan kendiliğinden geçebileceğini söyledi. Tam içime su serpildi derken daha kötü haberi vermesin mi... ‘Bebeklerde egzama çoğunlukla bir gıda alerjisinin belirtisi olarak ortaya çıkar’ Yani egzamalı olan bebeklerin yüzde 90’ında bir gıda alerjisine rastlanıyor. İşte buna yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Alerjisi olan ne varsa ondan korumak dışında.

İki aydan beri internet üzerinden okumadığım makale kalmadı. En bilimsel olanlarını bile bıkmadan usanmadan okudum. Şimdi kısmen de olsa başa çıkabiliyorum.

Ha bu arada tedavi süreci de benim için biraz sancılı oldu. Doğal olan neyse bebeğime onu verme konusunda çok sıkı çizgilerim var. Mesela onu küçük yaşta antibiyotikle tanıştırmamak için elimden geleni yaptım. Ama çocuk doktorumuz Zyrtec adı verilen alerji damlasını verince bende ipler koptu. Kendim de ilaç kullanmaktan hiç hoşlanmam. İlacın prospektüsü okuyunca bende iyice ipler koptu. Hallüsinasyondan depresyonaherşey var. Üstelik 2 yaşından sonraki çocuklar için bu uyarılar. 5 aylık bir yavrucak için öneri bile yok. Bu yüzden ilaca direndim. Kızım kaşınmasına rağmen 1 ay direndim, sürmedim. Cilt doktorumuz da kortizonlu krem verdi. Mükemmel. Bir bebeği uzak tutmam gereken herşey bana reçete olarak yazıldı. (Biraz fazla korumacı olabilirim evet ama kendim de ilaçlardan hiç hoşlanmam)

Neyse en azından kızarıklıklar geçsin diye kortizonlu kremi en düşük dozda ve seyrelterek bir hafta kullandık. Ama ilaca direndik. O sırada aramadığım eczacı kalmadı, tanıdık tanımadık mahallemde ve eski mahallemde oturan tüm eczacılara danıştım. Hepsi doktorun verdiği dozda kullanabileceğimi söyledi. Yine de bir sonraki doktor randevumuza kadar direndim. Bir ay sonra doktorumuza gittiğimizde durum biraz kontrolden çıkmıştı. Kaşıntısı olduğu için bacaklarını kaşırken hafif yaralar oldu. Doktorumuz mutlaka kullanmamaız gerektiğini belirtince artık daha fazla direnemeyerek bir ay sonra damlayı doktorun verdiği dozda verdim.Evet biraz hafifletti ama kaşıntıyı tamamen geçirmedi. Bununla ilgili doktoruma tekrar danışacağım.

Ancak bu arada egzamayla karşılaşanlar için yapmanız gerekenleri size kısaca sıralayacağım.

·         Bebek deterjanı kesinlikle kullanmayın. Sabun tozu (bazı markalar kalıntı bırakabildiğinden tavsiye edilmiyor) kullanın ve bebeğinizin çamaşırlarını yıkadıktan sonra ekstra bir hatta iki durulama daha yapın.

·         Ben bebeğim doğduğundan beri Dalin’in sabun tozunu kullanıyordum. Hemen değiştirerek sabun cevizi kullanmaya başladım. Bir sonraki yazımda bundan detaylı olarak bahsedeceğim. Tamamen doğal bir ürün. Daha doğrusu ürün değil sabun ağacının meyvesi.

·         Bebeğinizin çamaşırlarını ütüleyin (Bunu da doğumdan beri yaptım ama dedim ya engel olamadım)

·         Banyo suyuna zeytinyağı veya banyo yağı sürerek cildini nemli tutmaya çalışın. Ancak yağlar cildim üst tabakasında kaldığından ve derinlere inmediğinden nemlenmiş gibi görünse de aldanmayın, buna ek olarak bir losyonu da tüm cildine uygulayın.

·          

·         Açıkçası ben hala bebeğime ideal losyonu bulabilmiş değilim. İlk 3 ay buğday kepeğinde yapılan ve yüzde 99 organik olan Alman menşeeli Töpfer markasını kullanıyordum, ama kuruluklarda demek ki işe yaramıyor diyerek bıraktım.Kuruluklar ilk başladığında Mustela’nın Stelatopia markasını almıştım. Ancak bebeğimin cildine  banyo sonrası uyguladığımda cildi yanıyormuşcasına çığlıklar atarak ağladı. Ertesi gün yine uyguldım, aynı tepkiyi verince kestim.Doktorumuz da Bioderma’nın Atoderm kremini önerdi. Onu da kullandık ama sanki iyileşmeye başlayan kızarıklıkları yeniden ortaya çıkardı.Egzama atak dönemindedir diye 1-2 hafta ara verdikten sonra yeniden denedim ama yine aynı şey oldu. ****(Lütfen yanlış anlamayon. Bu kremlerin benim bebeğimde etkileri böyle oldu. Ancak her bebeğin icldinin bu kremlere verdiği reaksiyon farklı olabilir)

·         Şimdiyse cildindeki kurulukların üstüne Bepanten’in bebekler için olan (aynı zamanda pişiklerde kullanılıyor) merhemini sürüyorum. Merhem olduğu için çok yağlı ve oldukça iyi geliyor. Ama kurulukları tamemen geçirmiyor.

·          

·         Egzama, ev tozu akarlarından da kaybaklanıyor olabileceğinden evinizi temiz tutmaya çalışın. Biz ilk 3 ay en azından bebeğimin kaldığı odayı her gün süpürüp sirkeli suyla siliyorduk. Ama dedim ya hiçbir şekilde koruyamadım diye. Ama siz yine de bu yöntemi uygulayın. Her gün olmasa da tozların birikmesine neden olmadan (2 günde bir belki)evi süpürdükten sonra sirke veya arap sabunlu suyla evinizi  ya da bebeğim odasını silin.

·         Bebeğimde ne alerjiisi var bilmiyorum ama her türlü önlemi almak için okuduğum yazılarda ev tozlarına karşı en iyi çözümün sıcak buharlı temizleyiciler olduğunu okudum. ( Bu konudan da ileride detaylı bahsedeceğim)Hemen bir tane edindim.Ben Arzum marka aldım. Memnunum ama açıkçası her gün değil haftada en fazla iki kere uyguluyorum.

·         Tüm bunların yanı sıra kızım hala anne sütü aldığından, eğer gıda alerjisi varsa benim sütümden de geçebileceği için ben de yediklerime dikkat ediyorum. Mesela bir hafta buğday içeren ürünler yemedim. (Aman Allahım tam bir kabustu. Buğday içermeyen hiçbirşey yok neredeyse. İnekler gibi otla beslendim bir hafta)Domates, yumurta, çilek, inek sütü... Bunların hepsi de alerjik besinler. Her hafta birini deneyerek ne olduğunu bulabilirsiniz.

Biz hala bulamadık. Belki de yok (inşallah). Çok küçük olduğundan ‘yama testi’ denilen alerji testi yapılamıyor. Eğer durum daha da ilerlerse biraz büyüdükten sonra bu yama testleriyle ne olduğu ortaya çıkacakmış. Ancak bu testler her zaman yüzde 100 doğru sonuç vermiyormuş. Sonuçların çok iyi bir doktorun gözetiminde yorumlanması, belli zamanlarda tekrarlanarak doğrulanması gerekiyor.

İşte yeni bir annenin egzamayla imtihanı böyle. Ben araştırırken yoruldum, çok üzüldüm. Eminim siz de okurken yoruldunuz. Umarım kimse karşılaşmaz böyle bir sorunla. Bizimki de en kısa zamanda uçar gider. Egzamaya karşı mücadelem sürecek ve deneyimlerimi sizinle bu sayfaya paylaş-
maya devam edeceğim.

 

 

5 yorum:

  1. Yaziniz ufuk acici oldu benim icin. Acil sifalar...

    YanıtlaSil
  2. Yaziniz ufuk acici oldu benim icin. Acil sifalar...

    YanıtlaSil
  3. Yazdıklarının hepsi birebir aynıyiz hatta bebeklerimizin 5 aylik olması dışında bende gazetecilik okudum. Çok anlıyorum seni iletisime geçelim derim merve.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Yazınızı okudum ve bizim için yol gösterici oldu, teşekkürler.
    Aynı sorunları 8 aylık kızımda yaşayan bir baba olarak merak ediyorum, acaba geçen zaman içerisinde atopik semptomlarda azalma oldu mu? Bebeğiniz büyümüştür, şu anki durumu nasıl? Gelişmelerden bahseder misiniz.

    YanıtlaSil
  5. 8 aylık bebegim atopik egzama olunca bende internette hee sayfayi okur oldum. Aradan uzun zaman geçmiş umarım sizin bebeginiz iyilesmistir. Bizimse savaşımız yeni basladi. Küçük yavrumun yüzü sırtı ve kol dirsekleri kizariklarla dolu. Doktor kortizonlu krem verdi. Sürüyorum nemlendirici bioderma iyi gelmedi simdi lipikar başladım bakalim nasil olcak

    YanıtlaSil