1 Mayıs 2014 Perşembe

Egzama ve mısır nişastası mucizesi


Bir annenin atopik egzamayla imtihanı - 2

 

 
Evet yanlış duymadınız: Mısır nişastası. Bebeklerde atopik egzama tedavisinde özellikle de bebeklerden çok anne-babaları sinir eder kaşınma sorununa bibebir çözüm. Daha önce bu sayfadan bebeğimdeki egzama problemini paylaştığımda birçoğunuz geçmiş olsun dileklerinizi ve güzel mesajlarınızı ilettiniz. Öncelikle hepinize teşekkür ediyorum. O süreçten sonra yaşadıklarımızı ve iyiye giden egzamamız hakkında detaylı bilgi vermek istiyorum. Eminim bu problemi yaşayan birçok aile var ve ne yapacaklarını bilmeden o doktor bu doktor koşturuyorlar.

Biz de tam öyle yaptık. İlk olarak doktorumuzu değiştirdik. İnternet üzerinden yoğun araştırmalarım sonunda Prof. Dr. Orhan Baransü’ya ulaştım. Kendisinden randevu alıp hemen gittik. Herkes ‘Profesör farklı’ dediJ  O da aynı bir profesör gibi bebeğimin daha üstünü soymadan ‘gerek yok, ileri bir egzama vakası’ diyerek teşhisi koydu. O noktada kendi kendime ‘Yok bundan da hayIr gelmeyecek, daha egzamaları görmedi, eliyle, mikroskobuyla incelemedi bile’ dedim. ‘Bebeği soymanıza gerek yok’ diyerek masasına geçti. (Ne yalan söyleyeyim, o anda ‘Hemen başka bir doktor bulmalıyım’ dedim) Söze ilk şöyle başladı: Kocakarı ilacı diyebilirsiniz ama bebeği akşamları mısır nişastalı suda yıkayacaksınız. Hah dedim tam çattık. Biz daha iyi bir doktor diye profesöre geldik, o bize ‘kocakarı ilacı’ndan bahsediyor.( Aslında mısır nişastalı suda banyo uygulamasını internette okumuş ama bu yöntemi bebeğimde denemek istememiştim.) Ama nereden bileyim aylardır aradığım çözümün mısır nişastası gibi marketlerde 2.5 TL’ye satılan bir üründe olacağını. Oysa ben ne kortizonlu kremler, ne alerjik damlalar kullandımJ

Ardından Prof. Dr. Baransü, şimdiye kadar kullandığımız bize önerilen kuru cilde en yağlı kremler sürme gibi tüm ezberleri silip atacak şeyler anlattı. Kortizonlu krem yerine kortizonsuz Core Satin isimli bir krem verdi( Aslında bu kremin pembesi bebeklerde uygulanıyormuş. Ancak Eylül’ün durumu biraz ilerlediğinden bize yetişkinlerde kullanılan turuncu kremi verdi) bu kremi kaşıntının olduğu zamanlarda uygulamamızı önerdi. Bunun dışında cildini her gün en yağlı kremlerle nemlendirmek yerine Linola adı verilen lanoik asit içeren bir nemlendirici krem verdi. Bunu da sabah-akşam günde iki kez kullanıyoruz.

İnanın mısır nişastalı ilk banyo suyundan sonra kızımın egzama kaşıntıları hafifledi, gece uyanmaları düzene girdi bir hafta sonunda kaşıntı kalmadı. Kremler de cildi oldukça nemlendirerek iki hafta en fazla bir ay içerisinde eski ‘bebek cildimize’ kavuşmamıza yardımcı oldu.Egzama her an yeniden tekrarlayabilir tabi. Ancak en azından nasıl başa çıkacağımız konusunda bir bilgimiz var.

Çareyi doğru yöntemlerde ve doğru ellerde aramak etkili bir tedavide şart. Siz siz olun kocakarı ilaçlarını da yabana atmayın derim. Tabi tüm egzama vakaları ve bebeklerin ciltlerinin hassasiyeti de farklı. Bu yöntemi kendi kendinize uygulamayın( Belki benim bebeğime iyi geldi ama sizinkinde başka bir tedavi etkili olacak. Dolayısıyla bu açık bir reçete değil) Ancak bu yöntemi doktorunuzla paylaşarak ve onun fikrini alarak ilerleyebilirsiniz.

 

23 yorum:

  1. Merhaba internette atopik dermatit uzerine arastirma yaparken sizin yazinizi gordum ve bana bir umut isigi oldu. Benim de 4 aylik bir kizim var ve atopik dermatit teshisi kondu. Kortizonlu kremleri kullaniyorum fakat tekrar ediyor. Asiri bir egzamasi yok fakat yuzune baktigim her an icim aciyor. Biz de doktorumuzun tavsiyesiyle linola krem kullaniyoruz. Bir de sun aksam misir nisastali banyo yaptirdim. Size birkac sorum olacakti. Bu coresatin kremi gunlerdir arastiriyorum ama emin olamadim alip almama konusunda fakat yazinizi okuyunca herhalde almaliyim dedim. Bir de nisastali banyoyu ne kadar sıklıkta yaptiriyorsunuz ve banyodan sonra nemlendirme amacli vucuduna ne uyguluyorsunuz? Ben linola kremi sık sık yuzune ve kollarina kullaniyorum. Lutfen bana yardim edebilir misiniz? Mihrimah..

    YanıtlaSil
  2. Evet kullanın coresatinden bi zarar gelmez bende bebeğime kullandım doktor tavsiyesiyle zaten bitkisel bi krem diğerleri gibi kortizon yok yan etkiside yok birde bebekler için pembe renkli olandır zaten üzerinde baby yazıyor.. geçmiş olsun bebelere..

    YanıtlaSil
  3. Birde sık banyo yaptırıp çok şampuan kullanmaktan da olurmuş yani bu ikisini azaltmak gerekir bir diğeri de banyolardan sonra kaliteli olanından zeytinyağıyla azıcık nemlendirip ovalamak inanılmaz fayda gösteriyor tecrübeyle sabittir zaten zeytin yağının yara iyleştirme özelliği var (zeytinyağı içindeki asit oranı ne kadar azsa o kadar kalitelidir)

    YanıtlaSil
  4. Torunumda deniyoruz nişastayı gelişmlerden haber ederim teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Mısır nişastasını ne kadarlık suya, hangi ölçekle ve kaç ölçek koyuyorsunuz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Mısır nişastasını ne kadarlık suya, hangi ölçekle ve kaç ölçek koyuyorsunuz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. coresatın sağlıga zararlı oldugu ıcın pıyasadan toplatıldı evınızde varsa kullanmayın yakınınızdaki eczaneden bilgi alabilirsiniz

    YanıtlaSil
  8. coresatın sağlıga zararlı oldugu ıcın pıyasadan toplatıldı evınızde varsa kullanmayın yakınınızdaki eczaneden bilgi alabilirsiniz

    YanıtlaSil
  9. Kaclitre suya nekadar nişasta koyuyor sunuz

    YanıtlaSil
  10. Nişastalı banyoyu nasil yaptiriyorsunuz?

    YanıtlaSil
  11. Benim bebegimin yuzunde war ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
  12. Tekrar durulancakmi yoksa nişastalı suylamı kalacak

    YanıtlaSil
  13. Tekrar durulancakmi yoksa nişastalı suylamı kalacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küvetinin içinde nişastalı suda 10-15 dakika bekletebiliyorsanız bekletip (oyun oynatıp) sonrasında duruluyorsunuz. Doktorumuz bu şekilde önermişti. Bu kaşıntıyı alıyor, tamamen geçirmiyor.

      Sil
  14. Kesinlikle doğru, şuan 2 aylık bebeğim Göztepe hastanesinde çocuğum coraesatin(pembe) kullanımından dolayı yatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok gecmis olsun. Ne oldu cocugunuza

      Sil
    2. pardon dogrumu bu bilgi bizde cok kullandik bu kremi ama sadece bir sure sonra etkisini kaybetti iyilestirmemeye basladi biraktik

      Sil
  15. Nasıl yani core satinden dolayı hastane de yatmasını anlayamadım.

    YanıtlaSil
  16. bizdede bebek egzamasi var doktor lanolin önerdi eczaneden 70 tl dendi internette 50 siz nasıl aldınız

    YanıtlaSil
  17. selam benimde malesef oglumda var atopik dermatit şuan homeopati tedavisi başladik 30 gün oldu bazi tabletler var onlari iciyor ayni zamanda bugun bir dr linola losyon kullanin dedi bakalim ikisi beraber nasil olacak insallah iyi gelir kuzum 5.5 yasinda boynu koltukalti diz dirsek ić kisimlarinda surekli alevlenme ve kasinti yasiyor...
    bu nisasta banyosunu denesek mi acaba kuvetimiz yok bu sekilde sadece yikansa faydasi olurmu tek seferde 1 paketmi dokecegiz suya ve haftada kac kez yapilmali?

    YanıtlaSil
  18. Merhaba dolu bir küvete 100 gr dedi dr fakat ben bir iki avuc fazla atıyorum, yarım saat içinde bekleyip çıkınca aloevera jel sürüp kuruyunca da üstüne nocicept losyon ( koruyucu barier yapar yapan bir dermokozmatik losyon ) ilerlemiş durumları geçirmiyor fakat oluşmaya başlayanlar için çok etkili

    YanıtlaSil
  19. Lanolin içeren kremin adı nedir!

    YanıtlaSil